F.A.Q - Veelgestelde vragen over headsets

Wij ontvangen regelmatig vragen van onze klanten over headsets en het gebruik ervan, maar ook over zaken als draadloze technologie, veiligheid en compatibiliteit. Wij hebben de meest gestelde vragen over headsets hieronder beschreven en getracht deze zo goed mogelijk te beantwoorden. Wij zullen deze pagina ook blijven aanvullen, heeft u een vraag die u hier ook graag beantwoord ziet laat het ons dan weten en stuur ons een e-mail, info@comsound.nl.

Q:  Is een draadloze headset beter als een bedrade headset?

A: Een draadloze headset biedt veel voordelen maar is niet per definitie beter dan bedrade headset. Het is belangrijk om te bepalen hoe u de headset wenst te gebruiken en daarbij kan het zo zijn dat een bedrade headset u veel meer voordeel geeft dan een draadloze headset.

Q: Is een draadloze headset op iedere telefoon aan te sluiten?

A: In principe is het antwoord op deze vraag; Ja. Wilt u echter gebruik maken van de functie op afstand opnemen en neerleggen dan heeft u altijd een hoornlifter of een EHS kabel nodig. Wat u nodig heeft wordt bepaald door het merk en type telefoon waarop u de headset aansluit. 

Q: Wat is het verschil tussen een hoornlifter en een EHS kabel?

A: Een hoornlifter plaats je onder de hoorn van de telefoon, wanneer je op de aanname knop van de headset drukt stuurt deze een signaal naar de hoornlifter waarmee de hoorn omhoog of omlaag gaat en hiermee het gesprek aanneemt of neerlegt. De functie van een EHS (Electronic HookSwitch) is hetzelfde alleen nu ziet u de hoorn niet meer bewegen omdat de functie van het aannemen/neerleggen nu via de software van het toestel geregeld wordt. Niet alle telefoons beschikken over deze mogelijkheid dus daarom is het goed dit vooraf te controleren.

Q: Wat is het verschil tussen DECT en Bluetooth draadloze technologie?

A: Het belangrijkste verschil is het doel waarvoor beide technologieën ontwikkeld zijn. DECT technologie bestaat het langste en is een stabiele draadloze technologie die voornamelijk binnenshuis toegepast wordt, dit kan op kantoor zijn maar ook in uw eigen huis. Bluetooth daar in tegen is juist ontwikkeld voor mobiliteit en buitenshuis gebruik. Beide technologieën hebben hun eigen voordelen en beperkingen, het is dus belangrijk u af te vragen welke het beste bij u zal passen. Twee van de voornaamste verschillen zijn het bereik, bij DECT is deze veel groter dan bij Bluetooth, en de frequentie waarop beide technologieën opereren. DECT opereert op een eigen frequentie waar Bluetooth opereert op dezelfde frequentie die ook door WiFi gebruikt wordt.

Q: Wat is noise-cancelling?

A: Noise-cancelling is een technologie die is ingebouwd in de microfoon van de headset en heeft als functie om geluiden anders dan uw stemgeluid zoveel mogelijk weg te filteren. Hiermee krijgt uw stemgeluid voorrang en bent u beter en helder verstaanbaar voor de persoon aan de andere kant van de lijn. Het effect hiervan is dat de klant u niet hoeft te vragen om uzelf te herhalen en hij of zij wordt in het gesprek niet afgeleid door bijvoorbeeld de gesprekken van uw collega's.

Q: Wat is actieve noise-cancelling?

A: Actieve noise-cancelling is een relatief nieuwe technologie en wordt in steeds meer headsets toegepast. Bij deze technologie gaat het om wat u als gebruiker hoort, of beter gezegd niet wilt horen. Bij de activatie van deze technologie wordt het lawaai om u heen geblokkeerd, het is het beste te beschrijven alsof u een geluidsdichte ruimte binnenstapt. Met name mensen die in een open kantoorruimte kunnen zich lastiger concentreren wanneer er veel geluid in de omgeving zijn, bij actieve noise-cancelling blok je dit lawaai en kun je beter concentreren op het gesprek.

Q: Waarom zou ik een headset nodig hebben, ik kan zo toch ook bellen?

A: Het klopt dat u zonder headset ook kunt bellen, toch zijn een aantal voordelen die een headset wel biedt en een telefoonhoorn niet. Het meest voor de hand liggende voordeel is dat u uw handen vrij heeft, u kunt dus tijdens een gesprek notities maken of in uw systeem zaken opzoeken. Daarnaast biedt een headset ook ergonomische voordelen, het verminderd de kans op nek-, rug- en hoofdpijnklachten. In veel landen stimuleren gezondheidsorganisaties en arbo-diensten het gebruik van een headset juist om het ergonomisch aspect. Ook de audiokwaliteit, bescherming van uw gehoor en verbetering van de productiviteit zijn belangrijke redenen waarom steeds meer bedrijven aandringen op het gebruik van een headset.

Q: Wat is het verschil tussen een headset en een carkit?

A: Het belangrijkste verschil tussen een headset en een carkit is de doorgifte van het geluid naar de persoon aan de andere kant van de lijn. Een carkit heeft een microfoon die al het geluid in de auto moet opvangen om ook uw stemgeluid te kunnen doorgeven, voor de persoon aan de andere kant van lijn kan het hierdoor lastig zijn om u goed te verstaan. Een carkit pakt 80% omliggend geluid en 20% stemgeluid. Bij een headset is net andersom, hierdoor bent u beter te verstaan en is het gesprek voor de persoon aan de andere kant van de lijn veel prettiger te volgen. Een ander verschil is dat u bij een carkit het geluid over de speakers hoort, maar ook de mensen die bij u in de auto zitten of ook vaak mensen die langs uw auto lopen. Een headset biedt hierin veel meer privacy omdat u de enig bent die hoort wat er gezegd wordt.

Nuttige links voor meer informatie:

Compatibiliteitsinformatie

Voordat u een headset aanschaft is het goed om te kijken welke headset aan te sluiten (compatibel) is met uw telefoon en wat u hiervoor nodig heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld een headsetkabel. Er zijn veel verschillende toestellen van verschillende merken en daarmee ook veel verschillende aansluitmogelijkheden.

Voor Plantronics headsets klik hier.

Voor Jabra headsets klik hier.

Voor Sennheiser headsets klik hier.

Kennisdatabase

Heeft u technische informatie nodig of bent u op zoek naar hulp bij de installatie van de headset dan bieden de fabrikanten een online Kennisdatabase (Knowledgebase) waar je veel nuttige informatie kunt terugvinden.

Voor Plantronics headsets klik hier.

Voor Jabra headsets klik hier.

Voor Sennheiser headsets klik hier.